dinsdag 21 september 2010

El Diario

Bedreigde Mexicaanse krant vraagt kartels een staakt-het-vuren

CIUDAD JUÁREZ l El Diario, een dagblad uit de Noord-Mexicaanse stad Ciudad Juárez dat zopas een van zijn fotografen aan een kartelkogel verloor, heeft zich met een speciale voorpagina en een editoriaal in het bijzonder tot de drugsbendes gericht, met de vraag dat zij hun geweld zouden staken.

“We willen geen doden meer. Zeg ons wat u van de media verlangt. Dit is geen overgave, maar een bestand met diegenen die hun wet met geweld aan deze stad hebben opgedrongen,” zo schrijft de krant. Het wanhoopssignaal komt er in een context van de almaar driestere omgang van de kartels met de pers: de vorige week omgebrachte fotojournalist was al de tweede werknemer in korte tijd die de krant zag sterven. “Om die reden vragen we u uit te leggen wat u precies van ons wilt,” schrijft het blad. “Wat moeten we publiceren en wat moeten we juist niet meer publiceren?” “Geen enkel krantenverhaal is waard dat iemand ervoor sterft”, lichtte hoofdredacteur Herardo Rodríguez toe tegenover de BBC. 

El Diario, dat bekendstond als kritisch en zeker in Noord-Mexico een van de laatste bastions van de vrije persgaring was, sluit zich nu aan bij de groeiende groep media die de berichtgeving over de drugsoorlog tot een minimum beperkt heeft of zichzelf aan zelfscensuur onderwerpt.
In een recent gesprek vertelde Carlos Lauría van de internationale persrechtenorganisatie Committee to Protect Journalists (CPJ) ons dat “als je vaststelt dat de narco’s de media zover krijgen hún boodschappen te verspreiden in ruil voor de vrijlating van gegijzelde journalisten”, er geen tekening meer bij hoeft gemaakt: “De zelfcensuur viert hoogtij, de onderzoeksjournalistiek is op sterven na dood en zelfs het loutere weergeven van de feiten is niet langer mogelijk. Veel journalisten zijn uit het vak gestapt of vertrekken in ballingschap.”
De drugsoorlog in Mexico heeft intussen aan 28.000 mensen het leven gekost. Ook gewone burgers vallen hoe langer hoe vaker aan het geweld ten prooi. Het neemt niet weg dat president Calderón onlangs enkele opmerkelijke successen wist te boeken door het inrekenen van bonzen als ‘La Barbie’ en ‘El Grande’.

Lode Delputte

Geen opmerkingen:

Een reactie posten