dinsdag 18 mei 2010

EU blaast relaties met Latijns-Amerika nieuw leven in


Querid@s amig@s, ya sé que este blog está en neerlandés, lo que complica fundamentalmente la lectura para quienes no manejan este ilustre idioma de las llanuras noroccidentales de nuestra vieja Europa. Para quien se atreva: aquí viene un texto que escribí sobre la cumbre madrileña donde se juega sobre todo el futuro de nuestras relaciones comerciales:


Spanje, dat samen met Herman Van Rompuy het EU-voorzitterschap uitoefent, wil de gelegenheid te baat nemen om de banden tussen de Unie en Latijns-Amerika weer aan te halen. De top die beide regio’s deze week in Madrid samenbracht, maakte alvast dít duidelijk: dat in het voetspoor van het boomende Brazilië ook andere ‘ALC-landen’ met zelden gezien zelfvertrouwen naar de toekomst kijken.

BRUSSEL. De EU hervat in juli de sinds 2004 geblokkeerde gesprekken met het door Brazilië en Argentinië aangevoerde handelsblok Mercosur. Ook met Centraal-Amerika, Peru en Colombia worden de handels- en politieke relaties nieuw leven ingeblazen.

Er moeten geen doekjes om gewonden worden: “Latijns-Amerika beheert zijn macro-economische beleid beter dan ooit te voren. Elf Latijns-Amerikaanse landen hebben de crisis alweer achter zich gelaten, de banken hebben er geen toxische activa gekocht en staan er sterk. Politiek, inzake mensenrechten, economisch zowel als op het vlak van de interregionale relaties is de regio veel rijper geworden.” Volgens Enrique Iglesias, secretaris-generaal van het Iberisch-Amerikaanse Algemeen Secretariaat en éminence grise van de Europese Latijns-Amerika-diplomatie, zullen de zeven rijkste landen van de regio in 2020 gezamenlijk economisch groter zijn dan het veel volkrijkere China. Anders gezegd: “Latijns-Amerika is een zeer belangrijke, gelijkwaardige partner voor Europa,” zoals Iglesias zich vorige week liet ontvallen op een informeel treffen in Madrid.

De VS en China

Gelijkwaardig zijn de relaties in principe altijd geweest, al stond in de praktijk tegenover het welvarende en democratische Europa steevast het arme en autoritair bestuurde Latijns-Amerika. Alhoewel dat laatste in sommige landen nog altijd het geval is, lijkt de gelijkwaardigheid anno 2010, met een expansief Latijns-Amerika enerzijds en een zwaar door de financiële crisis aangeslagen Europa anderzijds, meer dan ooit werkelijkheid te worden. Talrijke waarnemers wijzen er ook op dat de Europese Unie niet immuun is voor het lot dat een decennium geleden Latijns-Amerika te beurt viel - de sambacrisis in Brazilië, gevolgd door de complete instorting van het financiële bestel in Argentinië.
Hoe dan ook, anders dan lange tijd gevreesd belooft de top in de Spaanse hoofdstad geen lege huls te blijven. Maandag kwamen de Europese Unie en de Mercosur, het handelsblok waar behalve Brazilië en Argentinië ook Uruguay en Paraguay lid van zijn (het Venezolaanse lidmaatschap is nog niet geformaliseerd) al overeen hun sinds 2004 gestaakte onderhandelingen te hervatten. Volgens EU-president Herman Van Rompuy zullen negotiatieteams uit beide regio’s vanaf juli weer samenzitten. De Braziliaanse president Lula wil haast maken en hoopt het akkoord tussen de EU en de Mercosur tegen 1 januari 2011 rond te hebben. Voor de eerste minister van Spanje, José Luís Rodríguez Zapatero, “wordt dit het belangrijkste akkoord voor de Unie”.
Een akkoord zou voor Europa, zo al de belangrijkste handelspartner van de Mercosur, de toegang vereenvoudigen tot een markt van 270 miljoen personen, goed voor ruim 20 procent van de wereldwijde veeteelt, 35 procent van de globale sojaproductie enzovoort.
In elk geval wil Brussel niet dat, zoals in het geval van Mexico en het Naftaverdrag (1994) met Canada en de VS gebeurde, dat Noord-Amerika Europa opnieuw de kaas van het brood neemt. Ook China, gretige afnemer als het is van grondstoffen, nog altijd de eerste koopwaar die Latijns-Amerika in de aanbieding heeft, rukt fors op.

Frankrijk en zijn landbouw

Helaas, het water tussen Europa en Latijns-Amerika blijft diep. Onder leiding van Frankrijk is een tiental EU-landen tegen een akkoord met Mercosur omdat zulks zware gevolgen zou hebben voor hun landbouw. Het feit dat de EU-Commissie bereid is de Mercosurlanden een quotum van 60.000 ton vlees toe te staan (in plaats van de door hen gevraagde 300.000 ton) alsook alle barrières te slopen op het vlak van granen en zuivel, betekent dat er zwaar weer op komst is voor de enkel door subsidies overlevende Europese landbouw. In ruil voor grotere markttoegankelijkheid voor Latijns-Amerikaanse landbouwproducten wil Brazilië zijn markt geleidelijk openstellen voor Europese high-tech, diensten en deelname aan overheidscontracten. Ook het protectionistische Argentinië zou tot toegevingen bereid zijn. In ieder geval spelen ook binnen de Mercosur zelf sterke spanningen, met name tussen de reuzen Brazilië en Argentinië en hun zich gediscrimineerd voelende satellietstaten Uruguay en Paraguay.

Colombiaanse geheime dienst

Niet alleen de hervatting van de gesprekken met de Mercosur zorgt voor een nieuw elan tussen Europa en Latijns-Amerika. Maandag werd ook een succesvol punt gezet achter de onderhandelingen met de landen van Centraal-Amerika en vandaag worden akkoorden gesloten met de Andeslanden Peru en Colombia.
Voor wat dat laatste land betreft: heel wat groepen van het sociaal middenveld, daarin gesteund door de groene fractie van het Europees Parlement, eisen dat het ondertekenen uitgesteld wordt tot Bogotá duidelijkheid verschaft heeft over wat haar geheime dienst, de beruchte DAS, met haar dossier ‘Europa’ op het oog had. 
Uit recente onthullingen is gebleken dat de DAS lijsten aanlegde van tegenstanders van het vrijhandelsakkoord en hen probeerde te discrediteren, bijvoorbeeld door hen met de marxistisch-leninistische FARC-guerrilla in verband te brengen. Onder meer de European Trade Union Confederation (ETUC) eist klare wijn: “Nu sommige regeringen zelfs hun hulp aan Colombia opgeschort hebben in antwoord op de illegale activiteiten van de DAS, is het zonneklaar dat het ongeloofwaardig is om de onderhandelingen op deze manier (door vandaag toch het akkoord te ondertekenen, ld) af te sluiten,” zegt John Monks, secretaris-generaal van ETUC. 
Colombia zelf beklemtoont dat de DAS op dit moment volop met het gerecht samenwerk om de augiasstal van de illegale praktijken uit te mesten. Aan het eind van de maand vinden in het land – uiterst spannende – presidentsverkiezingen plaats. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten