dinsdag 9 februari 2010

Een Cubaanse elektricien voor Chávez

Mij dezer dagen heel erg afgevraagd wat de Cubaanse minister van Informatietechnologie Ramiro Valdés in godsnaam in Venezuela is gaan uitrichten. De officiële versie, dat hij de regering-Chávez kwam assisteren in het verhelpen van de permanente elektriciteitspannes, is te gek voor woorden, zeker in het licht van de gigantische energieproblemen en stroomonderbrekingen op Cuba zelf. Veeleer schijnt het me toe dat de historische repressor Valdés, die in de jaren zestig mee de UMAP gestalte gaf (de werkkampen voor 'prostitutas, proxenetas y pederastas', kortweg '3 p's') en onder Castro II het internet onder zijn hoede kreeg ('een wild veulen dat getemd moet worden'), Chávez opnieuw op de rails moet zetten nu deze met een groeiende legitimiteitscrisis geconfronteerd wordt, en zelfs de Venezolaanse oppositie opnieuw in haar kansen begint te geloven.
Intussen ontstaat in Venezuela meer en meer de perceptie dat het niet Hugo Chávez is die Cuba en het Castrobestel kwam redden, maar dat het Fidel Castro is die Chávez naar zijn evenbeeld schiep, dit in de hoop zijn regime overeind te houden. Nu Hugo Chávez door een moeilijk moment gaat, is het Valdés, toch de Cubaanse nummer 3, die hem te hulp snelt. Valdés zou het er met name om te doen zijn, meent de bekende oppositiejournalist en oud-guerrillero Teodoro Petkoff, een strategie uit te werken om de Venezolaanse studenten te muilkorven, bij uitstek de luis in Chávez' pels.


Onderstaand een stukje dat ik voor De Morgen pleegde:

Ex-bondgenoten vragen ontslag Venezolaans president

CARACAS l Een gezaghebbende groep vroegere bondgenoten van Hugo Chávez heeft in een open brief gevraagd dat hij ontslag zou nemen als president van Venezuela. 'Het land is in catastrofale doen,' zegt een opposant van de sociaal-democratische partij Un Nuevo Tiempo.


"Hugo Chávez beschikt niet langer over de morele en materiële autoriteit om te regeren", luidt het in een open brief in diverse kranten. Een groep voormalige Chávezgetrouwen roept de president op om de handdoek in de ring te gooien. Tot de ondertekenaars behoren de voormalige minister van Buitenlandse Zaken Luis Alfonso Dávila, oud-minister van Defensie en voormalig bevelhebber Raúl Baduel. In hun ogen "wordt de armoede onder ons volk groter", is de openbare dienstverlening "een chaos" en gaat de economie "ondanks de overvloed aan olie door een van haar diepste crises". De corruptie, schrijft de groep, "geeft vandaag aanleiding tot de meest obscene illegale verrijking die het land ooit meegemaakt heeft". Ook wordt Chávez beschuldigd van "schaamteloze en voortdurende schending van de mensenrechten".

"Hugo Chávez kwam aan de macht met beloften over de strijd tegen de corruptie, tegen de armoede, voor de volksgezondheid en de vrijheid", zegt advocaat José Rojas van de oppositiepartij Un Nuevo Tiempo (Een Nieuwe Tijd) in een gesprek met De Morgen. "Maar Chávez is over de hele lijn mislukt. De munt is gedevalueerd, de koopkracht gedaald, de economie zit in het slop en door de talloze bevolen sluitingen van privébedrijven is de werkloosheid fors toegenomen. Door de focus op preventieve gezondheidszorg ligt de curatieve gezondheidszorg helemaal op apegapen. In elf jaar tijd heeft Chávez niet één ziekenhuis bijgebouwd, in tientallen openbare ziekenhuizen is de werking ingestort. Ook in de genationaliseerde nutsbedrijven werd niet geïnvesteerd, zodat we nu met stroomonderbrekingen van zes tot acht uur per dag zitten. En elk
weekend vallen enkel in Caracas al vijftig doden door moorden." (LD)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten